Keski-Pohjanmaata kutsutaan usein musiikkimaakunnaksi, eikä syyttä. Monelle ehkä tulee aivan ensimmäiseksi mieleen Kaustinen. Ja onhan se pakko mainita tässäkin jutussa, sellaista huippukautta siellä nyt eletään, kun vuosikymmenien talkootyö on saanut monenlaista tunnustusta: Ensin kaustislainen viulunsoitto hyväksyttiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle, sitten Mauno Järvelän kehittämä, sittemmin valtakunnalliseksi ja kansainväliseksi ilmiöksi laajentunut näppäritoiminta palkittiin lastenkulttuurin valtionpalkinnolla. Kaustisen kestivaalit valittiin vuoden festivaaliksi ja lopulta Kulttuurigaalassa Kaustinen julistettiin kulttuurikehdoksi.
Unesco-hakemusta varten tehty mainio esittelyvideo muuten löytyy vielä Youtubesta https://www.youtube.com/watch?v=Jpg2MBKZjqs
Ehkä tunnetuin keskipohjalaisen musiikkielämän edustaja on Juha Kankaan perustama Keski-Pohjanmaa Kamariorkesteri. Viime vuonna orkesteri vietti 50-vuotisjuhliaan, osittain koronatoimien tuomin rajoituksin. Orkesterilla on vuosittain kausikonserttien lisäksi ympäri maakuntaa noin 80 esiintymistä päiväkodeissa, kouluissa, hoitolaitoksissa ja muissa ”epätavallisissa” paikoissa, kuten kauppakeskuksissa. Mahdollisimman monelle halutaan antaa tilaisuus kuulla elävää musiikkia orkesterin soittamana.
Oleellinen osa Kamariorkesterin toimintaa on levyttäminen. Vuosien varrella orkesteri on julkaissut huikeat yli 80 levyä, näistä huomattava osa uutta kotimaista, pohjoismaista ja balttilaista musiikkia. Orkesterin viimeisin levy Recharged by Nature on kerännyt runsaasti kiitoksia. Levyllä viulisti Pekka Kuusisto musisoi orkesterin nykyisen taiteellisen johtajan Malin Bromanin kanssa. Kamariorkesteri on myös haluttu vierailija kotimaisilla ja kansainvälisillä musiikkijuhlilla.
Tällä hetkellä orkesteri on vailla omaa salia. Tuleva musiikkikeskus Snellman on rakenteilla ja sen pitäisi olla käytössä ensi syksynä. Voisi sanoa, että jo oli aikakin: orkesteri on koko olemassaolonsa ajan harjoitellut väliaikaisissa tiloissa, pääasiassa Kokkolan Raatihuoneella. Nyt konsertteja on soitettu konservatorion salissa, jonne mahtuu kuulijoita valitettavan vähän. Kun kaupunginkirkkokin on remontissa, soi J. S. Bachin Jouluoratorio tällä kertaa Kampushallissa, joka siis on urheiluhalli.
Tätä kirjoittaessani Kamariorkesterin kevätkauden ohjelma pompahti orkesterin nettisivulle. Poimin tähän heti tuoreeltaan muutaman tärpin: Angela Hewitt Kamariorkesterin solistina Helsingissä Temppeliaukion kirkossa helmikuussa, huhtikuussa Anne Sofie von Otter Kokkolassa ja toukokuussa Beethovenin sinfonia no 9 Helsingin Musiikkitalossa ja Kokkolan Kampushallissa, mukana Viron filharmoninen kuoro, Tapiola Sinfonietta ja solistit. Ja paljon muuta. Orkesterin ohjelmaan voi tutustua osoitteessa https://kamariorkesteri.fi/ .
Vuodesta 2018 keskipohjalaisia musiikinystäviä on ilahduttanut kahden nuoren kokkolalaislähtöisen muusikon perustama tapahtuma, Syyskamari. Festivaalin esiintyjät ovat nuoren polven huippumuusikoita ja ohjelmiston profiili korkea: kamarimusiikin klassikoita ja uutuusteoksia. Yhtenä ideana onkin tuoda nuoria soittajia yhteen ja tarjota heille mahdollisuus musisoida yhdessä. Syyskamarin taiteilijoista mainittakoon perustajien Pauli Pappisen ja Antto Tunkkarin lisäksi Tatu Kauppinen, Otto Antikainen, Tami Pohjola ja Kasimir Uusitupa. Ja tässä siis vain osa. Kun mukana ovat eri soitinryhmät, on Syyskamarin konserteissa mahdollistunut vähän harvemmin kuultujen teosten esittäminen. Viime syksynä konserteissa soivat Mozartin, Beethovenin ja Schubertin teosten lisäksi muun muassa Šostakovitšin kappaleet jousioktetille ja Schönbergin Verklärte Nacht.
Keskitalvella kamarimusiikkia tarjoilee säveltäjä P. H. Nordgrenin perustama Kaustisen kamarimusiikkiviikko. Sen taiteellinen johtaja on tällä hetkellä alttoviulisti Tiila Kangas.
Seuraava kamarimusiikkiviikko käynnistyy Kaustisella 19.1.2024, perustajansa 80-vuotispäivänä. Ohjelmassa on muun muassa Nordgrenin jousikvartettoja.
Keski-Pohjanmaa on myös vireä kuoromaakunta. Varsinkin näin joulua odotellessa riittäisi mies-, nais-, seka- tai lapsikuorojen konsertteja joka illalle. Tässä jutussa laulumusiikin osalta keskitytään oopperaan. Kokkolassahan oli aikoinaan loistava tapahtuma, Kokkolan ooppera. Ikuisesti mieliin ovat jääneet esimerkiksi Mozartin Figaron häät kalastajakylän laiturilla ja Taikahuilu puistossa sirkusteltassa. Valitettavasti tapahtuma ei saanut jatkua. Nyt oopperan ystäville on kuitenkin hyviä uutisia: Alueen ammattilaulajien perustama Keski-Pohjanmaan kamarioopperayhdistys on käynnistänyt oopperafestivaalin nimeltään Kålkkåbra. Ohjelmassa oli tällä kertaa pienimuotoisia teoksia, kuten Mozartin Bastien ja Bastienne sekä miniversio Taikahuilusta. Uudempaa tuotantoa olivat Raymond Murray Schaefferin kokeellinen miniooppera La Testa D’ Adriana ja Kari Pappisen Vieras laji -ooppera konserttiversiona. Ensi vuonna ohjelmaan on tulossa ainakin Olli Kortekankaalta tilatun Isfåglarna -oopperan kantaesitys.
Toimijoita ja toimintaa riittää myös jazzin ja pop-rock -musiikin alalla. Rytmimusiikkiin on erikoistunut Kokkolan uusin keikkapaikka Kulttuurikorjaamo, Kulturgaraget, joka tosiaankin toimii vanhan autokorjaamon tiloissa. Atmosfääri on rekvisiittaa ja öljyntuoksua myöten erittäin autenttinen ja tunnelma katossa. Korjaamolla ovat keikkailleet, muutamia mainitakseni, Pekka Kuusisto, Maarit ja Sami Hurmerinta ja Susanna Haavisto.
Tässä oli pieni raapaisu musiikillisesta runsaudensarvesta. Käsittelemättä jäivät esimerkiksi jokakesäinen Lohtajan Kirkkomusiikkijuhla, tango-orkesteri Guardia Nueva ja paljon muuta. Vilkkaan ja rikkaan musiikkielämän pohja on kattavassa ja korkeatasoisessa koulutuksessa. Musiikkia voikin opiskella ja harrastaa Keski-Pohjanmaalla vauvamuskarista alkaen aina ammattiin johtaviin ja korkea-asteen opintoihin saakka.
Riitta Rauhala
Kirjoittaja on kokkolalainen eläkkeellä oleva musiikinopettaja