Blogi

Kulttuurista ja kirjoittamisesta

Kuuntelin Helsingin kirjamessuilla 25.10 harmaatukkaista miestä, jonka koko olemus kertoi positiivisesta elämänasenteesta. Hän puhui innostuneesti maaseudusta, metsistä ja kovasta työnteosta. Hän kertoi tarinoita sota-ajan lapsista. Hän on kirjoittanut omiin elämänkokemuksiinsa perustuvan kirjan Kantti kesti – Sodan lasten elämänkaari. Hän on Erkki Kujala, juuret syvällä maaseudulla, kovaa maataloustyötä tehnyt, ripausta vaille 40 vuotta toimittajana työskennellyt, kansakoulun köynyt ja työn ohella tohtorintutkintoon asti lukenut ikuinen opiskelija ja monien kirjojen kirjoittaja. Ennenkaikkea kulttuuripersoona. Keskipohjalaista identiteettiä kantaa moni mukanaan tänne etelään. Sitä olemme yhdistyksemme …

Lue kokonaan

Kymenlaaksolainen kokee keskipohjalaisuutta

Kulttuurihistorian professori emeritus Kari Immonen esitelmöi Helsingin keskipohjalaisille Tieteiden talossa 14.11. Aiheena oli kulttuurin merkitys kotiseutuhengen syntymisessä. Mihin kulttuuriin samaistumme, maakuntaan, isoon kuntaan, entiseen kotikuntaan, kotikylään? Osa professorin suunnittelemasta tekstistä jäi esittelemättä, koska hän tuli sallineeksi kysymysten esittämisen kesken puheen. Ja niitähän riitti ja riitti etenkin mielipiteitä. Olemme tottuneet keskustelemaan ja mainiosti vielä toisillemme tilaa antaen. Illasta muodostui antoisa. Kari kertoi tulleensa ensimmäisen kerran tietoiseksi keskipohjalaisuudesta Ruisrockissa 23.8.1970. Konsta Jylhä oli soittanut Peltoniemen Hintrikin surumarssin. Oli ollut hyvin vaikuttava kokemus …

Lue kokonaan

Syyskokous 14.11.2024

Helsingin Keskipohjalaiset ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään 14.11. klo 17.40 Tieteiden talolla salissa 504. Kahvitarjoilu klo 17 alkaen samassa salissa. Tieteiden talo sijaitsee osoitteessa Kirkkokatu 6, 00170 Helsinki (sijainti kartalla). Saapumisohjeet: Tieteiden talo sijaitsee noin kilometrin kävelymatkan päässä Helsingin rautatieasemalta ja raitiovaunureitin 4 ja 7 varrella. Ritarihuoneen pysäkiltä, johon linja 4 pysähtyy, on noin 300 metrin matka talolle. Hallituskadun pysäkiltä, johon linja 7 pysähtyy, on noin 250 metrin matka talolle. Metron lähin pysäkki on Helsingin yliopisto, josta on 800 metrin matka …

Lue kokonaan

Keskipohjalaisten sotatiestä videodokumentti kevääksi

Kun asuin aikanaan pääkaupunkiseudulla, yhteyteni Keski-Pohjanmahan olivat hieman satunnaisia. Kerran tiemme yhtyivät Rautiossa syntyneen näyttelijä Pauli Porasen kanssa. Pauli on isänsä puolelta Perhon Porasia ja sattumoisin sukua silloisen esimieheni Timo Porasen kanssa. Tunsin hieman Paulin työhistoriaa, ja hänen roolinsa Mollbergin Tuntemattomassa alikersantti Lehtona oli tehnyt vahvan vaikutuksen. Yhtäkkiä huomasin, miten helppoa oli jutella keskipohjalaisen kanssa, vaikka taustamme olivat niinkin erilaiset. Pauli on työläisperheen lapsi, joka oli elänyt nuoruutensa Ykspihlajassa. Itse pääsin isän kyydissä lapsena usein Ykspihlajaan, kun isä oli hankkinut …

Lue kokonaan

Jäniksen vuosi Helsingin keskipohjalaisten silmin

Kansallisteatterissa esitetyn Arto Paasilinnan Jäniksen vuosi herätti hämmentäviä tunteita. Ohjaus Kristian Smedsin. Ensimmäinen näytös oli kepeä. Saliin mentäessä jänis eli Marja Salo jututti yleisöä. Yleisö vedettiin mainiosti mukaan. Vatanen huudettiin koko salin voimin esiin. Menoa oli, hieman lapselliselta tuntui. Osa kohtauksista turhan pitkiä. Lavastus tilanteeseen sopiva ja esitys täynnä oivaltavia yksityiskohtia. Kieli rosoista. Näyttelijätyö oivallista, kohtauksiin heittäydyttiin antaumuksella. Kaikki ei mennyt kuin kirjassa. Ylimääräisiä kohtauksia muutenkin hulvattomassa tarinassa oli lisätty, mutta kirjan loppuosa Jäämerelle saakka ulottuvine takaa-ajoineen jätetty pois. Paikanpäällä …

Lue kokonaan

Keskipohjalaista kulttuuria Helsingissä loka-marraskuussa

Kirjallisuutta Helsingin kirjamessuilla Erkki Kujala on esittelemässä teostaan Kantti kesti – Sodan lasten elämänkaari perjantaina 25.10. klo 13.00-13.30 Väyläkirjojen vuorolla. Esitelmä tapahtuu ohjelmalavalla, joka löytyy Kristilliset Kustantajat ry:n yhteiseltä osastolta päähallista, paikasta: 6 H 50. (Ohje: pääovesta sisään, naulakoilta alas 6-halliin, Otavan ja Wsoy ym ohi käytävää vasemmalle noin 100 metriä.) Erkki Kujala on Perhossa syntynyt, Halsualla kasvanut Toholammilla, Kokkolassa ja Tampereella elämäntyönsä tehnyt keskipohjalainen yhteiskuntatieteiden tohtori (s. 1939). Hän kirjoittaa omasta ikäpolvestaan, sodan lasten elämänkaaresta. Hän kirjoittaa myös vanhenemisesta …

Lue kokonaan

Naapurisopua ja kiusallisia tilanteita

Tiivistelmä Mikko Määttälän puheesta Toholammin Kleemolan koulun 100-vuotisjuhlassa 4.5.2024 Minulla on tänne Kleemolan kylään vankat sukusiteet ja sitä kautta myös monenkirjavat muistot. Sekä isäni että isoisäni saivat puolisonsa Kleemolasta. Isoisäni Aaron Rikhard Määttälä (1881-1911) avioitui Amanda Hedvig Antintytär Kleemolan kanssa vuonna 1902 ja niin Amanda muutti Määttälään Junnolan talon emännäksi. Isoisäni kuoltua Manta  avioitui isoisäni vanhemman veljen, myös leskeksi jääneen Otto Määttälän (1867-1948) kanssa. Otto Määttälä oli Kleemolan koulun johtokunnan  jäsen silloin kun koulu aloitti toimintansa ennen  koulurakennuksen valmistumista. Osa …

Lue kokonaan

Helsingin Halsualaiset ry vietti juhlaviikonloppua Halsualla

Lauantaina 6.7.24 Käpyhovissa julkaistiin ja juhlittiin 60- vuotiasta Vehtaria. Juhla-Vehtari on 80-sivuinen lukupaketti, mikä pitää sisällään artikkeleita 1960-luvun muuttoliikkeestä ja muuttajista sekä yhdistyksen perustamisesta, mutta myös pohdintaa juurista nykysukupolvien silmin. Käpyhovin satapäinen juhlayleisö sai kuulla Markus Hotakaisen juhlapuheen, Katja Hakalan esityksen yhdessä Luovailukerhon Jälkihoidon kanssa Halsualaisesta elämäntavasta ja Tero Pannulan musiikkia. Arja Ahlsved esitti äitinsä Helli Kauppisen kirjoittaman runon Suvi ja Tuovi Viitasalon ja Tuija Ihalaisen kuvaesityksessä nähtiin yhdistyksen uutta vauhtia. Yhdistyksen juhlat jatkuivat sunnuntaina 7.7.24, jolloin yhteistyössä Halsuan seurakunnan …

Lue kokonaan

Kari Känsälä: Oltiinpa kerran… Bottalla

Olinpa kerran ujo maalaispoika, joka lähti syksyllä 1967 Kannuksesta opiskelemaan ja asumaan Espoon Otaniemeen. Seudulla asui runsaasti lähisukulaisiani, mutta minulla oli pulaa samanikäisistä ystävistä. Aluksi kävin Dipolin kosteissa ”teeilloissa” ja Teekkarikylän käytävätansseissa eli ”sukkasuhinoissa”, joihin kutsuttiin bussilasteittain sairaanhoitajaoppilaita Meilahdesta. Tiettävästi siitä syntyi iso määrä avioliittoja, mutta minua ei onnistanut. Kevätpuolella uskaltauduin jo opiskelijatansseihin Helsinkiin Ostrobotnialle. Botta oli jo silloin erittäin suosittu ja sisään pääsi vain ylioppilaskorttia näyttämällä. Ensimmäinen kerta jäi aika kipeänä mielen sopukoihin. Jo tanssien alkuvaiheissa jäin tanssimaan varsin …

Lue kokonaan

Kirkonrakentamisen mestareita neljässä sukupolvessa

Kaustisella kesän loppuun nähtävänä oleva Kuorikoskien kirkonrakentamisen näyttely ja kirja ”Kuorikosket – Kirkkojen mestarit” ovat pohjana tälle kirjoitukselle. Näyttelyn ”Kirkkoon käy tie – Kuorikosket rakentajina” on kuratoinut Marjatta Hietaniemi, asiantuntijanaan Risto Känsälä. Kirjan tekijät ovat Risto Känsälä, Ville Lukkarinen ja Rauno Träskelin. Kirja lähestyy Kuorikoskien kirkkorakentamista henkilöittäin, näyttelyn perusjako on kirkkojen esittely. Omakohtainen käynti näyttelyssä syventää Kuorikoski-tietämystäni, olihan ryhmämme oppaana Risto Känsälä. Kunnioitan suuresti hänen laajaa Kuorikoskien suvun ja yleensä kirkonrakentamisen tuntemustaan. Kiitokset hänelle, kiitos myös tämän tekstin kommentoinnista. Kuorikoskien …

Lue kokonaan

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00