”Elinvoimainen Keski-Pohjanmaa” – Seminaari Ostrobotnialla 2016

Seminaarissa kuultiin toiveita herättäviä viestejä kotimaakunnastamme. Keski-Pohjanmaalla menee monilla mittareilla mitattuna hyvin muuhun Suomeen verrattuna. Maakunnan tilanteesta alustivat maakuntajohtaja Jukka Ylikarjula, Kosekin toimitusjohtaja Anne Pesola ja yhteyspäällikkö Anne Sormunen. Yhteisenä viestinä Suomen talouden vaikeuksista huolimatta oli, että Keski-Pohjanmaa on kehittynyt hyvin viimeisten 15 vuoden aikana.

Tuomo Puumala, Jukka Ylikarjula ja Eila Rekilä

Tuomo Puumala, Jukka Ylikarjula ja Eila Rekilä

Alueen menestystekijöinä ovat tasavahvat työpaikkaosuudet niin teollisuuden, palvelualojen, sosiaali- ja terveyssektorin kuin maataloustuotannon aloilla. Yritysten kasvun osalta Keski-Pohjanmaa on Suomen kolmanneksi menestynein omavaraisuudella mitattuna. Vienti vetää laajan yritystoiminnan, kemian suurteollisuuden, metalliteollisuuden ja veneteollisuuden kantamana. Myös vientiin tarvittava logistiikka toimii sataman ja kaksoisraiteen ansiosta. Erityisen hyväksi investoinniksi on osoittautunut syväsataman kehittäminen, joka on kasvattanut rahtiliikennettä. Työttömyysaste alueella on maan keskiarvoa pienempi. Myös alueen yliopistokoulutus on tasokasta. Lisävahvuutena on nuori ja kielitaitoinen väestö.

Anne Pesola

Anne Pesola

Tilaisuuteen toi pikaterveisensä myös kiireinen kansanedustaja Tuomo Puumala. Sivistysvaliokunnan puheenjohtajana hän otti kantaa maamme koulutuksen ja kulttuurin tilaan. Korkea osaaminen on Suomen valtti maailmalla. Tärkeäksi tavoitteeksi Puumala nosti myös koulutuksen kautta tapahtuvan ihmisyyden kasvun. Pakollisista säästöistä huolimatta koulutuksen tasoa pitäisi pystyä nostamaan tiettyjä rakenteita muuttamalla ja esteitä purkamalla. Kouluihin tarvitaan myös lisää digitalisoinnin hyödyntämistä. Ammatillisessa koulutuksessa pyritään satsaamaan oppisopimuskoulutukseen ja yrittäjyyden kasvattamiseen, jotta nuorten työllistyminen parantuisi.

 

Tilaisuudessa oli esillä myös Keski-Pohjanmaan tasokas musiikkikulttuuri. Tilaisuuden avasi sopraano Tiia Saari Kullervo Latvasen säestyksellä. Illan musiikkilähettilääksi saapui tähtisopraano Anu Komsi, suoraan Rooman esiintymisestään. Komsi toi esille Kokkolan korkeatasoista musiikkiprofiilia, joita edustavat ensisijaisesti Kokkolan Kamarimusiikkiorkesteri, West Coast Ooppera ja Guardia Nueva. Kokkolan Ooppera on toiminut kymmenkunta vuotta ja on esittänyt tänä aikana enemmän teoksia kuin mikään muu oopperoistamme. Korkeatasoinen musiikki on Keski-Pohjanmaan näkyvin kulttuurivaltti.

 

Tilaisuus päättyi keskusteluun. Vaikka haasteita riittää, moni asia on hyvin Keski-Pohjanmaalla. Ja eteenpäin menemiseksi tehdään kaiken aikaa lisäponnisteluja. Olkaamme siis luottavaisella mielellä!

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00