Keski-Pohjanmaa –seminaari 2015

Keski-Pohjanmaa -seminaari Bottalla 7.3.2015 sisälsi kiinnostavaa tietoa vesien ravinnekuormituksesta, innostava katsaus vesien kalastuskäyttöön, sykähdyttävä kurkistus keskipohjalaiseen taiteeseen ja lämpimiä kohtaamisia. Tiia ja Olli Saari aloittivat tilaisuuden musiikkiesityksellä. Maakuntajohtaja Jukka Ylikarjulan kertoi siitä, miten menee K-P:lla. Työllisyysaste on säilynyt hyvänä, nuorten työllistyminen ja pitkäaikaistyöttömyys haaste. Logistinen asema vahvuus, samoin investoinnit Kokkolan teollisuuteen ja pienyritysten kansainvälistyminen.

Bioenergia ry:n aluejohtaja Hannu Salo kertoi soiden ja metsien ravinnepäästöistä, suunn.pääll. Teppo Rekilä kommentoi. Maatalous- ja yhdyskuntapäästöt suurempi rasite kuin metsät. Metsien hyötykäyttö lisää aina päästöjä. Käytössä olevilta turvesoilta tulee suurempi kuormitus kuin maataloudesta. Suomen järvet alkoivat tummua 1990-luvun alussa, syyt globaaleja, vähentynyt hapen laskeuma ja ilmaston lämpeneminen. Vesimassojen hallita, esim. tulvien aikaan vaikeaa. Metsätaloudessa myös kannattamattomia satsauksia, esim. jotkut soiden ojitukset.

Toimittaja Lauri Tuomi-Nikulan ja valokuvaaja Aki Pasvolan pitivät erittäin innostavan esityksen K-P:n kalastuksesta. Tehneet kirjan kakastuspaikoista, -lupakytännöistä ja monesta muusta. Alue on hienompi ympäristö kuin yleensä tiedetään. Graafikko Esa Riippa kertoi keskipohjalaisesta taiteesta. Keskipohjalaiselle taiteelle on hänen mielestään omaleimaista se vaakasuora valo, joka tulee illan tunteina auringon laskiessa. Sellaista ei eteläisissä maissa tavoiteta.

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00