Keskipohjalaisten kirkkopyhä 25.10.2015

Keskipohjalaisten kirkkopyhää vietettiin jälleen 25.10.2015 jo tutuksi tulleessa Kallion kirkossa. Messun jälkeen siirryttiin seurakuntasaliin kirkkokahveille. Tilaisuus oli poikkeuksellisen juhlallinen tilaisuuden teeman ”Lasten sotakokemukset” vuoksi. Helsingin Keskipohjalaisten puheenjohtaja Esko Rautila avasi tilaisuuden toivottamalla osallistujat tervetulleiksi ja esitteli ohjelman.

Ensimmäisenä esiintyi Helsingin sotaorpojen kuoro Toni Hintsalan johdolla esittämällä sotaorpojen virren ja isänmaan laulun ”On maista kaikista sittenkin….”

Puhujana esiintyi yhteiskuntatiet. tri Erkki Kujala Toholammilta. Hänen aiheena oli sodan vaikutus lapsiin ja erityisesti sotaorpoihin ja sodan vuoksi Ruotsiin ja Tanskaan turvaan siirrettyihin lapsiin. Erkki on tehnyt aiheesta väitöskirjansa ”Sodan pojat”. Dramaattisena sodan muistona Erkki näytti luodin läpäissyttä virsikirjaa, jota toholampilainen suuren perheen isä oli pitänyt rintataskussaan sydämensä päällä.

Vaikka sodan loppumisesta Suomessa on vähän yli seitsemän kymmentä vuotta, sillä on vielä vaikutusta monen ihmisen mieleen ja asenteisiin. Sodasta palanneiden isien traumat saattoivat siirtyä seuraavalle sukupolvelle.

Nykyisin maahamme tulevat pakolaiset muistuttavat ajasta, jolloin Suomi asutti Karjalasta kotinsa jättäneet. Nykyään maahamme tulleilla ei ole edes lehmiä mukanaan.

Sodan jälkeinen aika neljäkymmentä luvun lopulta alkaen oli hyvin voimakasta jälleenrakennuksen aikaa. Erkin tutkimien sotalasten mieleen oli jäänyt voimakkaimmin kolme asia. Ne ovat hieman jäsentämätön pelko, työhön oppiminen jo hyvin nuorena ja usko ja oppiminen omaan selviytymiseen.

Sodanjälkeinen aikana usko selviytymiseen ja kova työ on nostanut Suomen hyvinvointivaltioksi. Erkki kysyi, onko nykyään hyvästä tullut parhaan vihollinen.

Esitelmän jälkeen Arvo Isohanni esitti ”Erään sotaorvon laulun”. Tilaisuuden päätti kuoro juhlallisesti laulamalla ”Veteraanin iltahuudon”

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00