Kirkkopyhä 28.10.2012

Tämän syksyinen kirkkopyhä, järjestyksessä jo kymmenes, järjestettiin jälleen Kallion kirkossa. Puheenjohtaja Esko Rautila toivotti lämpimästi tervetulleeksi kahvitilaisuuden puhujavieraan urheilukirurgi Sakari Oravan sekä taiteilijavieraamme toholampilaissyntyisen oopperalaulaja Annami Hylkilän.

Lääketieteen ja kirurgian tohtori Sakari Orava on monelle suomalaiselle tuttu legendaarinen urheiluvammojen leikkaaja. Hän on syntynyt ja kasvanut Kokkolassa, mutta viettänyt kesäloma-ajat enimmäkseen Toholammilla, joka on hänen isänsä kotipaikka.  Opiskeltuaan Oulussa lääketieteen lisensiaatiksi ja kirurgiksi Sakari Orava ryhtyi työskentelemään Kokkolassa Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa, siirtyen sieltä ylilääkäriksi Oulun Diakonissalaitokselle ja sieltä edelleen samaan tehtävään Helsingin Diakonissalaitokselle. Vuonna 1992 hän siirtyi Turkuun ylilääkäriksi, ja toimii nykyisinkin Turussa ortopedina yksityissairaalassa. Tämän virkatyönsä ohessa hän on toiminut Suomen Yleisurheiluliiton lääkärinä ja Suomen Olympiajoukkueen ylilääkärinä vuodesta 1988 vuoteen 2000 ja käynyt tässä ominaisuudessa läpi mm. neljät olympialaiset.

Sakari Orava puhui kahvitilaisuudessa aiheesta ”Urheilukirurgin elämä ja usko”. Hän kertoi luistavaan ja humoristiseen tapaansa monista uransa kohokohdista, jossa hän on päässyt leikkaamaan maailman urheilijavalioita jälleen kilpailukuntoiseksi. Osan työurastaan hän on tehnyt Italiassa ja Espanjassa, jonne häntä on pyydetty ja suihkukonein lennätetty parantamaan mm. jalkapalloilijoiden polvikierukoita, katkenneita akillesjänteitä ja nilkkaniveliä. Hänen potilaanaan on ollut niin valtioiden päämiehiä kuin aikamme tähtiurheilijoita jalkapalloilija David Beckhamista kultamitalisti Gabriela Dorioon, vain muutamia mainitaksemme. Hänen uraltaan löytyy monia uskomattomia tapahtumia, joissa hän on saanut korjattua mm vammoja, joita USA:n johtavissa sairaaloissa on turhaan yritetty parantaa.

Kysyttäessä selitystä, kuinka hän onnistuu näin loistavasti vaativassa ortopedin työssään, hän vaatimattomana henkilönä vastaa: ”Minä teen parhaani, mutta Taivaan Isä antaa paranemisen”. Hän tunnustaa rohkeasti uskoaan ja kokee jaksavansa, koska saa tehdä kutsumustyötään.

Sakari Oravan uralle on luonut pohjaa hänen oma aktiivinen urheiluharrastuksensa jo  nuoresta pitäen. Kilpailtuaan itse eri lajeissa ja siirtyessään myöhemmin valmentajaksi urheilijoiden vammat tulivat hänelle hyvin tutuiksi. Sakari Orava kutsuu itseään leikkimielisesti ”ontuvaksi ortopediksi” vanhojen urheiluvammojensa seurauksena. Vielä eläkeikäisenäkin hän kuitenkin leikkaa potilaita niin Suomessa kuin Espanjassakin. Hän sanoo kuitenkin pyrkivänsä pikkuhiljaa jarruttelemaan. Ja koska ei mielestään ole ehtinyt olla riittävästi kotona perheensä luona, hän haluaisi korjata asian lastenlastensa suhteen ja ehtiä olemaan enemmän yhdessä heidän kanssaan.

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00