Pääsiäiskokko 2009

Keskipohjalaiseen perinteeseen kuuluvat pääsiäiskokot poltettiin Seurasaaressa pääsiäislauantaina, 11. 4. Pääkaupunkiseudun keskipohjalaiset ovat polttaneet pääsiäiskokkoja Helsingissä nyt jo 28 vuoden ajan. Alkuvuosina tapahtuma oli helsinkiläisille yllätys, jonne saatettiin jopa kutsua palokuntaa hätiin, kun ”Seurasaaressa on kauhea tulipalo”.

Nyttemmin kokkojen poltosta on tullut pääkaupunkiseudun yhteinen juhla, jonne erityisesti lapsiperheet kokoontuvat. Vuoden 2009 pääsiäisenä yleisöä oli ainakin 3000 henkeä, ehkä enemmän. Väki vaihtui illan mittaan tasaiseen tahtiin, joten tarkkaa kävijämäärää on mahdotonta arvioida, mutta iltaseitsemän jälkeen, kun iso kokko sytytettiin, paikalla oli suunnilleen 2200 henkeä.

Kokot rakennettiin perinteiseen tapaan kiirastorstaina talkootyönä. Tänä vuonna työvoimaa kertyi poikkeuksellisen paljon, joten kokot saatiin kokoon nopeasti. Uutena kokkomestarina toimii nykyään Esa Kukkola, mutta ikiajat kokkoja rakentanut vanha mestari, Kauno Pollari, on yhä tiiviisti työssä mukana.

Lankalauantain tilaisuudessa kuullun alkufanfaarin jälkeen Seurasaarisäätiön pääsihteeri Aila Nieminen piti avauspuheen ja yhdistyksemme puheenjohtaja Esko Rautila lausui tervetulotoivotuksen. Aila Nieminen esitteli myös kokko- ja trulliperinnettä. Yhdistyksemme sihteeri Eila-Marjatta Rapeli esitti tervehdykset ja kuvaili kokkoperinnettä sekä ruotsiksi että englanniksi.

Englanninkielinen esittely osoittautui illan mittaan hyödylliseksi. Tilaisuudessa oli hyvin paljon etelä- ja itäeurooppalaista nuorisoa, jota kokkoperinne selvästi kiinnosti. Loppuillasta, kun kokot olivat jo hiipumassa ja suomalaiset lapsiperheet poistuivat juhlakentältä, italialaiset ja espanjalaiset nuorisoryhmät pysyttelivät tiiviisti paikalla ja järjestivät jopa oman picnic-tilaisuutensa.

Perinteiseen tapaan pikkutrullit saivat käydä laulamassa Aila Niemisen johdattamina. Vaikka lapsia olikin paikalla paljon, trullipukuisia oli ehkä jonkin verran aiempia vuosia vähemmän. Hyviä asusteita löytyi kuitenkin sen verran, että parhaat trullipuvut voitiin palkita. Pienten trullien lisäksi paikalla oli edellisten vuosien tapaan myös iso noita, Maritta Nordman, joka lauluohjelman lopuksi laulatti yleisöllä ”Ens kevättären viestin”.

Tapahtuman arvon voisi ehkä kiteyttää yhden espanjalaispojan kommenttiin: ”Hey, you really have something somehow here.”

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00