Pääsiäiskokko 2011

Kokkotalkoot ja vuosikokous 2011

Yhdistyksen kolmaskymmenes kokonrakennus päästiin toteuttamaan keväisissä merkeissä. Elettiin jo huhtikuun viimeistä viikkoa, joten Seurasaaren luonto oli kesän odotuksen tunnelmissa. Lumet olivat sulaneet ja jäät rannasta väistyneet. Saareen tulijaa tervehtivät sillan pielessä hanhipariskunnat makupaloja havitellen, ja lokit viistivät yli kirkuen ja päätä hipoen.

Kokonrakennus eteni niin vauhdilla, että monet myöhässä tulijat totesivat jääneensä peukaloitaan pyörittämään. Komea Isokokko kohosi jo 20 minuuttia talkoiden virallisesta alkamisesta valmiina ja upeana. Ja valmiina seisoi myös Narrikokko, jonka ympärillä hääri pari talkoopuuhiin osallistunutta pikkupoikaa.

Juhlakokon rakentamiseen osallistui tänä vuonna ennätysmäärä väkeä. Oli mieltä ylentävää nähdä noin 20 talkoolaisen ahertavan rakennuspuuhissa, jokainen kirjaimellisesti kortensa kekoon kantaen. Kokkomestari Esa ja emeritusmestari Kauno olivat tehneet hyvän pohjatyön jo ennen talkoolaisten saapumista. Valmiin kokon ääressä otettiin lopuksi perinteinen kokonrakennuskuva.

Kevään vuosikokousta päästiin aloittelemaan hyvissä ajoin. Grillissä viriteltiin samalla makkaranpaistoa ja Kaarina latoi pöytään talkooväen nautittavaksi herkullisia eväitä.

Itse kokous, järjestyksessä sekin kolmaskymmenes, sujui sopuisissa keskipohjalaisissa merkeissä: yhtään asiaa ei jäänyt pöydälle eikä ääntenlaskijoita tarvittu. Kesken keskustelun tuoksinan paikalle saapui virallisen näköinen auto, joka ensi säikähdyksen jälkeen paljastui palovalvonnan autoksi. Valvojat tulivat tutkimaan ennakolta paikkaa tulevaa kokonpolttoa ajatellen. Kokkomestarit Esa ja Kauno ottivat palomestarit ystävällisesti vastaan ja veivät kahvikupposen ja korvapuustin ääreen. Yhteisymmärrys oli entistäkin vahvempi ja palomiehet ajelivat jonkin ajan kuluttua alueelta pois.

Kokouksen ohessa ja sen jälkeen nautittiin retkieväistä ja lopulta hyvästeltiin toisemme sanoen ”Kokolla tavataan”.

Kokkotalkoiden uurrastajat

Juhlakokon poltto lauantaina 23.4.2011

Kolmattakymmenettä sytytystä juhlistettiin Seurasaaressa miellyttävässä kevätsäässä. Kokkotulia kerääntyi katsomaan tuhansittain ihmisiä kuten edellisinäkin vuosina. Tulijoille jaettiin yhdistyksen toimesta pääsiäiskortti, jossa kerrottiin pääsiäiskokkoperinteestä, talkoilla rakentamisesta sekä kesän lukuisista tapahtumista Keski-Pohjanmaalla.

Kokkoilta aloitettiin sytyttämällä perinteen mukaisesti aluksi narrikokko, ja sen jälkeen kuultiin juhlalliset alkufanfaarit, jotka puhalsi trumpetilla Simo Rantanen. Yhdistyksemme puheenjohtaja Esko Rautila toivotti kokkovieraat tervetulleiksi sekä kertoi Seurasaaren kokkoperinteen täyttävän tänä pääsiäisenä merkittävät 30 vuotta. Puheessaan hän korosti talkooväen merkitystä ja kiitti Seurasaarisäätiötä pitkästä ja hyvästä yhteistyöstä. Pääsihteeri Aila Nieminen esitti tervetulotoivotuksen myös Seurasaarisäätiön puolesta ja Eila-Marjatta Rapeli esitteli kokkotapahtuman ulkomaisille vieraille ruotsiksi ja englanniksi.

Puheitten jälkeen päästiin tositoimiin, eli sytytettiin isokokko. 30. sytyttämistä juhlistettiin vielä kertaalleen fanfaarilla, jonka jälkeen Esko Rautila haastatteli Hilkka Murtoniemeä, yhdistyksemme kunniajäsentä, joka on ollut todistamassa lähes kaikki kokonpoltot. Katso video.

Pikkutrulleja oli lennähtänyt kokkopaikalle useita kymmeniä ja he nousivat kukin vuorollaan lavalle esittelemään taitojaan Aila Niemisen johdattelemina. Yleisö sai nauttia kauniista ja innolla esitetyistä lauluista. Pienet esiintyjät palkittiin suklaamunilla ja kovilla aplodeilla. Loppuillasta kokkotulien äärellä vallitsi rauhallinen tunnelma ja ihmiset kiertelivät kokkoa liekkejä katsellen ja paistellen makkaroita tulen lämmössä.

Kello 22.00 kokkoja sammuteltiin ja viimeiset kokkovieraat kävelivät kohti manteretta valoisan kevättaivaan alla.

Juhlaväki tulossa saareen.
Isokokko syttyy 30. kerran.
Isokokko palaa jo komeasti.
Laulut on laulettu ja nyt filmataan…
Narrikokon hiilloksella makkarasta tulee makeaa.
Miten ilta meni, pohtivat Hilkka, Kauno, Esa ja Heikki

Kuvat: Kari Klemola

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00