Vierailu kuvanveistäjä Pekka Jylhän ateljeessa 4.10.2008

Lauantaina 3.10.08 yhdistyksemme oli kutsuttu vierailulle toholampilaissyntyisen kuvanveistäjä Pekka Jylhän ateljeehen Tapiolaan. Paikalle oli ilmaantunut kolmisenkymmentä taiteesta kiinnostunutta ihmistä, mikä oli juuri sopiva määrä täyttämään ateljeetilat.

Pekka Jylhä kertoi ystävälliseen ja rentoon tapaansa omasta tiestään taiteilijaksi. Matka eteni vaihe vaiheelta, ensin Taideteollisen Korkeakoulun graafiselle linjalle, sieltä kuvaamataidon opettajakoulutukseen ja lopulta kuvanveistäjäkoulutukseen. Kuvanveistäjäkoulutukseen pääsi vuosittain yksi tai kaksi uutta opiskelijaa ja Pekka Jylhä tuli valituksi näytetyönsä perusteella suuresta kokelaitten joukosta.

Käännekohdaksi Jylhän taiteilijauralla muodostui Urho Kekkosen monumenttikilpailun voitto. Hän sanookin käsittelevänsä omaa ajankulkuaan sanoilla ”ennen Kekkosta” ja ”Kekkosen jälkeen”. Kilpailun voitettuaan hän jättäytyi kokopäiväisesti tekemään taiteilijatyötään, koska hänen nimensä tunnetuksi tuleminen alkoi lisätä töitten kysyntää. Tämän jälkeen hän onkin tehnyt mittavan määrän merkittävää kuvanveistotaidetta mm. eri taidepiirien, yhteisöjen ja yritysten tilaustyönä.

Pekka Jylhä esitteli valokuvia jo valmistuneista, sekä näytteitä työn alla olevista teoksistaan. Oli mielenkiintoista eläytyä niihin vaiheisiin, joista hän kertoi kunkin taideteoksen luomiseen liittyen. Usein hän sai inspiraation työlleen jostakin silmiensä tavoittamasta esineestä: tyttären ilmapalloista, pihan värikkäästä rantapallosta, ruusumaljakosta jne. Hänen tuotantonsa sisältää jännittäviä variaatioita, jotka on valmistettu usein ruostumattomasta tai maalatusta teräksestä, maalatusta pronssista tai viime aikoina usein kristallista. Saimme nähdä näytteitä veistoksista, joiden nykyinen sijaintipaikka on Eduskuntatalossa Helsingissä, Urheiluhallissa Salossa, kalliojyrkänteellä Siilinjärvellä, tien varrella Kokkolassa, sairaalan aulassa Oulussa, jne. Nykyajan automaatiotekniikka, mm. tietokonepohjaiset laserleikkauslaitteet ja valamislaitteet ovat suureksi avuksi, kun taiteilijan luomistyön tuloksia toteutetaan nähtäväksi.

Pekka Jylhästä paljastui kunnioitettavan taiteilijan ohella mukava pohjalaismies ja perheenisä. Hänen hahmossaan ja puhetavassaan oli meille keskipohjalaisille jotain hyvin tuttua, se on juuri se erityisyys, jolla tunnistamme omat heimoveljemme vieraampien joukosta.

Esittelykierroksen jälkeen nautiskelimme ateljeessa kupposet kahvia ja herkullista pullaa rupatellen tutuksi tulleiden kasvojen kanssa. Moni keskustelu aloitettiin sanoilla. ”No, oletkos käynyt viime aikoina Toholammilla/Kannuksessa/Lohtajalla?” jne. Syntymäseutu on se, joka meitä yhdistää.

Taidevierailun jälkeen oli mukava lähteä ajelemaan aurinkoisessa säässä kohti kotilähiötä – ja lauantai-iltaakin oli vielä sopivasti jäljellä….

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00