Vierailu Sitrassa 30.10.2007

Tutustuminen Suomen itsenäisyyden juhlarahaston eli Sitran toimintaan 31.10.2007 oli Helsingin Keskipohjalaiset ry:n toiminnassa merkittävä aluelaajennus. Jäsentapaamiset ovat yleensä keskittyneet musiikkiin tai muihin taiteisiin, kansanperinteeseen tai historiaan. Viime vuosilta ainoa poikkeus on ollut parin vuoden takainen vierailu eduskunnassa. Sekä eduskuntavierailun että Sitra-tilaisuuden suosio osoittaa, että tällaiset yhteiskunnallisesti ajankohtaiset tilaisuudet kiinnostavat jäsenkuntaa.

Sitraan kokoontui lokakuun lopussa noin 40 keskipohjalaista. Sitra oli paneutunut tilaisuuteen huolella, ja vaikka keskipohjalaisten oma sitralainen, yliasiamies Esko Aho, ei aikatauluongelmien vuoksi ehtinytkään tapaamiseen, yhdistyksen jäsenet saivat talon asiantuntijoilta erinomaisen selvityksen Sitran toiminnasta. Talous- ja rahoitusjohtaja Magnus Sjöblom esitteli Sitran historiaa ja toimintaa, visiota (”Rakennamme huomisen menestyvää Suomea”) ja haasteita (globalisaatio, teknologinen kehitys, ilmaston muutos, väestön ikääntyminen) sekä keinoja (selvitykset, strategiaprosessit, kokeiluhankkeet, liiketoiminnan kehittäminen, yritysrahoitus). Viime aikoina Sitra on tehnyt selvityksiä mm. elintarvikkeista, terveydenhuollosta, ympäristöstä, Venäjästä ja Intiasta.

Edellä mainituista selvityksistä saimme tutustua yksityiskohtaisemmin kahteen ohjelmaan: elintarvike- ja ravitsemusohjelmaan, jota esitteli kehitysjohtaja Liisa Rosi, sekä terveydenhuolto-ohjelmaan, jota esitteli kehitysjohtaja Marja Pirttivaara. Lisäksi näimme lyhyen esittelyvideon Sitran toiminnasta.

Elintarvike- ja ravitsemusohjelmalla Sitra pyrkii vahvistamaan kansainvälistä kilpailukykyä, kehittämään pk-sektoria ja luomaan terveyttä edistäviä konsepteja. Pilottiaiheina ohjelmassa ovat marjatuotteet, keliakiatutkimus ja Venäjän markkinat. Tavoitteisiin pyritään mm. sijoitustoiminnalla ja yritysten mentoroinnilla.

Terveydenhuolto-ohjelman teemana on ”parempia terveyspalveluja vientikelpoisin keinoin”. Päätavoitteina ovat terveydenhuollon sähköinen asiointi ja verkkopalvelut sekä kansallinen sähköinen potilasarkisto, jonka kuitenkin todettiin olevan vielä useiden vuosien päässä toteutumisesta.

Kuuntelijoilla riitti kommentoitavaa ja kysyttävää kaikista esitelmistä, joten tilaisuutta voitiin pitää siinäkin suhteessa varsin onnistuneena.

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00