Puheenjohtaja Olli Rantakankaan avaussanat 70+2v. 26.3.2022

Arvoisat kutsuvieraat, hyvä juhlayleisö

Tätä juhlapäivää olemme Helsingin Keskipohjalaisten osalta odottaneet jo pitkään, sillä yhdistyksen juhlavuosi oli pari vuotta sitten jolloin meidän osana juhlavuotemme ohjelmaa oli tarkoitus nämä juhlat järjestää. Kuitenkin maailmanlaajuinen epidemia tuli ja muutti meidänkin suunnitelmamme. Juhlien järjestämiseen palattiin viime syksynä jolloin päätimme juhlatoimikunnan kanssa istua alas sekä päättää järjestää juhlat. Palaverin melkeinpä ensimmäinen asiakohta olikin ottaa kalenterit esiin ja katsoa milloin vuosijuhlat pidettäisiin. Hetkellisen kalenteri tarkastelun jälkeen päädyimme tähän maaliskuun viimeiseen viikonloppuun. Siitä eteenpäin olemme juhlia edistäneet.

Voin puheenjohtajana kertoa, että olen kyllä kynsiäni pureskellut joulu- ja tammikuussa, kun päätimme pitää kiinni juhlien alkuperäisestä järjestämisajankohdasta vaikka pandemia tuntuikin ottavan taas kierroksia. Välillä olen joutunut miettimään ollaanko tässä hulluja vai otammeko nyt tarpeettomia riskejä ja onpa käynyt mielessä sekin, että varmasti juuri ennen juhlia asetetaan rajoituksia voimaan ja näin ollen joudumme juhlat perumaan pikaisella aikataululla viime metreillä. Näin ei onneksemme ole kuitenkaan käynyt vaan olemme päässeet tänään juhlimaan 72-vuotiasta yhdistystä. 

Epidemiasta johtuen myöskin yhdistyksen varsinainen toiminta on ollut hieman jäissä, vaikka muutamia tilaisuuksia olemmekin kyenneet eri yhteyksissä järjestämään. Ikävä koronapandemia tuotti toki myös yhdistyksellemme jonkinlaisen digiloikan, sillä korona-ajoista lähtien esimerkiksi hallitus on kokoontunut etäyhteyksien voimin ja lisäksi sääntömääräisiä kokouksia on pidetty etänä ja näistä saatu palaute on ollut positiivista. Digiloikka on ulottunut myös yhdistyksessä muuhunkin toimintaan, sillä museoiden ollessa kiinni järjestimme esimerkiksi viime keväänä kahteen otteeseen etäesittelyn Ilja Repinin taidenäyttelyyn Ateneumissa ja lisäksi olemme järjestäneet Keski-Pohjanmaan siirtolaisuushankkeen esittelyn verkossa. Tilaisuudet ovat olleet suosittuja ja vaikka tilaisuuksien ympärillä ei perinteistä yhdessäoloa ole koettukaan niin etätapahtumat koettiin kuitenkin mieluisiksi, sillä monien mielestä oli mukavaa kun mielenkiintoiseen tilaisuuteen pystyi osallistumaan kotisohvalta käsin. Näiden kokemusten pohjalta onkin helppo todeta, että Helsingin Keskipohjalaiset ovat ottaneet erilaiset digiajan mahdollisuudet hyötykäyttöön ja tulemme jatkossakin järjestämään jäsenistölle erilaisia tapahtumia etänä, mutta yhtälailla livenä.

Arvoisa yleisö,

En ajatellut puheessani pitää mitään kovinkaan kattavaa historiakatsausta yhdistyksen kuluinesta 72 vuodesta, sillä parhaan kuvauksen historiastamme saa lukemalla yhdistyksemme historiikin Juuret Keski-Pohjanmaalla, elämä etelässä. Välihuomautuksena kerrottakoon, että ellet vielä kyseistä teosta omista niin sitä on tilaisuudessa myynnissä 35 euron hintaan kotiinkannettuna. 

Tässä yhteydessä haluan vielä kiittää omasta ja yhdistyksen puolesta historiikin tekoon osallistuneita henkilöitä tekemästänne arvokkaasta työstä yhdistyksen eteen. Osa teistä onkin tänään täällä saapuvilla joten ehkä joku toimituskunnasta voi vapaan sanan -yhteydessä tulla pitämään tarkemman mainospuheen kirjasta joka on saanut myös erinomaisia arvosteluita osakseen. Kirja kertoo kattavasti yhdistystämme, mutta yhtälailla se tarjoaa oivan läpileikkauksen myös Keski-Pohjanmaan kehitykseen.

Hyvä juhlaväki,

Helsingin Keskipohjalaiset on perustettu tässä samaisessa talossa missä me olemme tänään juhlimassa. Yhdistyksen perustamiskokous on pidetty 2.2.1950 ja perustajajäseniin kuuluu sellaisia keskipohjalaisia merkkihenkilöitä kuin Viljami Kalliokoski, Kustaa Vilkuna ja Alma Mäkelä. Yhdistys perustettiin toimimaan pääkaupunkiseudulla asuvien keskipohjalaisten yhdyslenkkinä, sillä yhdistyksemme perustajia yhdisti toisaalta halu ylläpitää yhteyksiä Keski-Pohjanmaalle ja kuulla ajantasaisia kuulumisia maakunnasta sekä toisaalta tarjota yhteisö jonka tapaamisten yhteydessä on helppo tavata muita Keski-Pohjanmaalta tänne etelään lähteneitä. Tämä toisten tapaaminen eli yhteisöllisyys onkin säilynyt yhdistyksen toiminta-ajatuksena näihin päiviin asti. Edelleen tapahtumamme ovat sellaisia mihin on mukava tulla tapaamaan muita keskipohjalaisia, vaikka osa meistä on vaikuttanut pääkaupunkiseudulla jo pitkäänkin niin silti kotiseuturakkaus kotimaakuntaa kohtaan on säilynyt. Uskoakseni tälle toisten samanhenkisten tapaamiselle on tilausta myös tulevaisuudessa ja uskonkin, että tämä tietynlainen yhteisöllisyys keskipohjalaisten kesken on yhdistyksen toiminnan punainen lanka myös tulevaisuudessa. 

Toinen historiasta kumpuava tärkeä tehtävä nyt ja myös tulevaisuudessa on näkemykseni mukaan myös se, että pidämme Keski-Pohjanmaata esillä Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla. Meillä jokaisella on mahdollisuus pitää Keski-Pohjanmaata esillä tavalla tai toisella eri yhteyksissä ja saman tekee myös yhdistyksemme tänään ja huomenna.

Hyvä on kuitenkin muistaa, että yhdistys tarvitsee aina mukaansa uusia toimijoita ja uusia jäseniä. Ilman aktiiveja ei synny tapahtumia ja ilman jäseniä ei yhdistyksellä ole tarkoitusta olla olemassa. Haluankin puheenjohtajana kannustaa teitä kaikkia, että mainitsette yhdistyksemme olemassaolosta kaikille keskipohjalaislähtöisille tuttavillenne ja kehotatte liittymään jäseneksi. Toki ellette vielä itse ole jäsenenä niin sellaiseksikin saa toki liittyä ja voitte vaikka tulla nykäisemään minua hihasta tämän illan aikana sekä ilmoittamaan halustanne liittyä jäseneksi. Täten saadaan pidettyä keskipohjalaisten lippua pääkaupunkiseudulla näkyvillä.

Puheeni lopuksi haluan vielä kiittää yhdessä ja erikseen juhlavuottamme tukeneita tahoja.
Teiltä saatu tuki on ollut meille kullanarvoista sekä mahdollistanut niin historiikin kuin näiden juhlienkin järjestämisen.

Juhlavuottamme ovat tukeneet eri tavoin 

Hilla Group Oyj, 

Keski-Pohjanmaan liitto, 

Keski-Pohjanmaan Osuuskauppa, 

Keski-Pohjanmaan Osuuspankki, 

Keskitien säätiö, 

Kokkolan Halpa-Halli Oy, 

Seija ja Tapio Luoman säätiö, 

Markku ja Annikki Isohanni sekä Heikki ja Eija Sipilä.

Omasta ja yhdistyksen puolesta toivotan teille mitä erinomaisinta juhlailtaa.

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00